Visci

5 teknistä innovaatiota, jotka voisivat pelastaa meidät ilmastonmuutoksesta

Vuosi 2016 oli historiallinen monin tavoin. Yksi sen merkittävimmistä hetkistä tapahtui, kun Pariisin ilmastosopimus tuli voimaan. Mutta tech -jättiläinen ja filantrooppi Bill Gates väittävät, että tarvitsemme paljon enemmän kuin globaalien päästöjen vähentämistä ilmasto-ongelmamme ratkaisemiseksi – “tarvitsemme energiaihmeen”, hän sanoo.Niinpä hän, yhdessä joidenkin maailman rikkaimpien ihmisten kanssa, on käynnistänyt rahaston, joka investoi teknologisiin ratkaisuihin. Se tuo yhteen hallituksia ja tutkimuslaitoksia sekä miljardööri sijoittajia, jotka yrittävät rajoittaa ilmastonmuutosta. Alla olemme koonneet listan viidestä teknologisesta innovaatiosta, jotka voivat auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa.

Virrantuotanto

Tiedämme jo, että ydinvoima on keino tuottaa sähköä ilman hiilidioksidipäästöjä, mutta me emme ole vielä onnistuneet hyödyntämään sitä todella turvallisella ja kustannustehokkaalla tavalla. Saatamme kuitenkin olla lähempänä vastausta. Kanadan yritys General Fusion pyrkii olemaan ensimmäinen maailmassa, joka luo kaupallisesti kannattavan ydinfuusioenergian voimalaitoksen. ”Fuusio ei tuota kasvihuonekaasupäästöjä, ja päästää vain heliumia pakokaasuksi. Se vaatii myös vähemmän maata kuin muut uusiutuvat teknologiat” yrityksestä kerrotaan. “Fuusioenergia on luonnostaan turvallinen, sillä on mahdollista, että sulautumisskenaariota ei ole, eikä siihen ole enää pitkäikäisiä jätteitä ja fuusiopolttoainetta on tarpeeksi planeetan tarpeisiin sadoiksi miljooniksi  vuosiksi eteenpäin.

Liikenne

Liikenne edustaa 23% maailman energiaan liittyvistä hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen kysyntä kuitenkin kasvaa. Olemme jo löytäneet vaihtoehtoisia tapoja kuljettaa ajoneuvoja, kuten sähköä, mutta jotta voimme tehdä sen laaja-alaisesti, tarvitsemme paljon tehokkaampia paristoja ja paljon tehokkaampaa akkujen lataustekniikkaa. Surrey -yliopiston tutkijat sanovat, että he ovat tehneet tieteellisen läpimurtonsa tältä osin. He sanovat löytäneensä uusia materiaaleja, jotka tarjoavat vaihtoehdon akkuvirralle ja ovat osoittautuneet 1 000 – 10 000 kertaa tehokkaammiksi kuin olemassa oleva akku, jonkinlainen superkondensaattori. ”Uudella teknologialla uskotaan olevan potentiaalia siihen, että sähköautoilla  voidaan pian kulkea samanlaisia etäisyyksillä kuin bensiinikäyttöisillä autoilla, ilman että pitkiä 6 – 8 tuntia kestäviä lataustaukoja tarvitsee ottaa, vaan se lataantuu täyteen yhtä nopeasti kuin normaali auto bensiinillä” yliopisto sanoo.

Liikenne

 

Ruoka

Noin neljännes kaikista maailmanlaajuisista päästöistä on peräisin maailman 7 miljardin ihmisen ruokinnasta, ja suuri osa siitä on peräisin lihan kulutuksesta. “Ei ole mitään keinoa tuottaa tarpeeksi lihaa 9 miljardille ihmiselle,” sanoi Bill Gates vuoden 2013 blogikirjoituksessaan.Yksi vaihtoehdoista on aloittaa laboratoriossa “kasvatetun” lihan tuotanto ja valmistaa lihan korvikkeita, jotka näyttävät, maistuvat ja tuntuvat todellisilta. Se saattaa tuntua tieteellisen fiktioilta, mutta yritykset ja sijoittajat ottavat sen hyvin vakavasti. Bill Gatesin jo tukema Beyond Meat -yhtiö on luonut maailman ensimmäisen lihahampurilaisen, joka on täysin kasvipohjainen. Se on valmistettu pääasiassa herneissä olevasta kasviproteiinista. Sen sijaan että liha korvattaisiin täysin lihaa muistuttavilla kasviperäisillä tuotteilla, lihan, kalan, kanamunien ja maitotuotteiden ( oli ne sitten oikeita tai korvikkeita) olisi hyvä vähentää radikaalisti ja syödä enemmän prosessoimattomia kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä ja siemeniä.

Ruoka

Teollisuus

Joka päivä käyttämämme asiat aiheuttavat valtavan rasituksen ilmastolle – noin 30% päästöistä tulee teollisuudesta. Mutta entä jos voisimme ottaa nämä hiilidioksidipäästöt pois ilmasta? Carbon Engineering on kanadalainen start-up -yritys, joka pyrkii juuri siihen – hiilidioksidin ottamiseen suoraan ilmakehästä ja sen jälkeen tuottamaan siitä polttoainetta. Yrityksen mukaan ”suoraan ilmasta otto voi poistaa paljon enemmän hiilidioksidia hehtaaria kohden kuin puut ja kasvit voivat”. Yhtiö on jo käynnistänyt esittelylaitoksen Squamishissa, joka poistaa yhden tonnin verran hiilidioksidia ilmasta joka päivä.

Teollisuus

Rakennukset

Myös rakennusten kasvihuonekaasupäästöt ovat merkittäviä. Tarvitsemme valaistusta, sähköä, lämmitystä ja jäähdytystä joko kotona tai toimistossa, koulussa tai sairaalassa. Näiden lähteiden yhteenlasketut päästöt aiheuttavat lähes 20 prosenttia maailmanlaajuisista päästöistä. Osa vastauksesta on rakentaa älykkäämpiä kaupunkeja. Sitä tekee yritys, jota kutsutaan nimellä Sidewalk Labs (joka on osa Alphabet Inc – yritystä, joka on Googlen emoyhtiö) ja joka hyödyntää digitaalisia teknologioita ratkaisemaan nykypäivän kiireelliset kaupunkiohjelmat. Yksi niiden nykyisistä hankkeista käsittää sen, miten liikenne virtaa kaupungin läpi ja miten ruuhkautumiskohdat voidaan ratkaista. Tämä voisi vähentää merkittävästi ilmansaasteita kaupungeissamme.