Visci

Ammattilaiset, jotka voidaan tulevaisuudessa korvata koneilla

Ammattilaiset, jotka voidaan tulevaisuudessa korvata koneilla

Erilaiset koneet ovat hyödyllisiä monessa työpaikassa. Niillä voidaan painaa lehtiä, leikata ja pakata suuria määriä elintarvikkeita ja muita tuiki tärkeitä tuotteita tai niillä voidaan valmistaa ihmiselle liian painavia tai monimutkaisia osia. Tällaiset käyttötarkoitukset ovat nykypäivää ja moni ammatti onkin tähän asti ollut turvassa. Teknologia kuitenkin kehittyy ja yhä useampi työpaikka voidaan korvata koneella. Et ole ehkä tullut ajatelleeksi, että tässä artikkelissa mainitut ammatit voitaisiin itse asiassa korvata tulevaisuudessa koneella.

Tekoäly

Tekoälyä kehitetään jatkuvasti ja sen mahdollisuudet ovat jo erittäin laajat. Tekoäly on siinä mielessä tehokas työntekijä, että se ei tee inhimillisiä virheitä, ei väsy, pystyy työskennellä taukoamatta ja lisäksi se ei vaadi palkkaa. Toki tekoäly on kallista eikä kenellä tahansa ole varaa kalliiseen tekoälyyn. Sen käyttö on kuitenkin yleistymässä ja todennäköisesti seuraavat ammatit voidaan tehokkaasti korvata tekoälyllä.

Tekoälyä

Telemarkkinointi on työtä, jonka kautta moni yritys saa itselleen uusia asiakkaita. Se hoidetaan puhelimen välityksellä ja tekoälyllä on mahdollisuus hoitaa tämä monelle epämieluisa ammatti. Vaikka puhelinmyyjän työssä on myös hyviä puolia, on sen miinuksena se, että ihmiset eivät lähtökohtaisesti pidä puhelinmyyjien soitosta. Tekoäly ei ole tästä huolissaan, vaan pystyy soittamaan taukoamatta ja kirjaamaan tilaukset tietokoneelle. Tehokasta! Kirjanpitäjä on myös yksi ammateista, joka voidaan tehdä tietokoneen avulla. Kyse on kuitenkin numeroista ja asioiden kirjaamisesta ylös, joten tietokoneella ei ole ongelmaa tällaisen työn suhteen. Kirjanpitopalvelut ovat usein kalliita, mutta tietokoneelle ei tarvitse maksaa työnteosta. Automaatio yleistyy koko ajan ja kirjanpito ei tältä säästy.

Tietokon kuljettajana

Tietokonetta voidaan käyttää monenlaisiin kuljetustehtäviin. Nykyään on jo olemassa itse ajavia autoja ja teknologian mahdollisuudet ovat hyvin laajat. Ihmistä ei välttämättä tarvita tulevaisuudessa edes pizzan kuljettamiseen. Auto voi kuljettaa pizzan haluttuun osoitteeseen, asiakas näppäilee auton ulkopuoliselle näytölle ostoon tarvittavat asiat ja pizza-auto jatkaa matkaansa. Pizza-autojen lisäksi testikäytössä on jo ruokaa kuljettavat dronet eli lennokit. Tämä on kätevä tapa kuljettaa, sillä lennokin ei tarvitse seistä liikennevaloissa tai kulkea teitä pitkin. Lennokki pääsee kätevästi sieltä, mihin auto ei pääsisi. Lennokkeja on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, lähinnä valokuvaus- ja viihdetarkoituksessa, mutta tässä on yksi erittäin hyödyllinen käyttötapa, jolla sen potentiaali voitaisiin saada täysin hyödynnettyä.

tekoälyauto

Entäs sitten itse ajavat rekat? Kun lennokki voi kuljettaa kerrallaan esimerkiksi yhden pizzan, kuljettaa rekka-auto kerrallaan tonneittain tavaraa. Henkilöautot voivat jo kulkea itsekseen ja samaa on testattu rekoilla. Tietokoneohjatut rekat eivät kuitenkaan ole ilmestymässä suoraan katukuvaan, sillä teknologiaa kehitetään ja tietokone tarvitsee valvojan. Turvallisuuden vuoksi rekassa tulee olla ihminen, joka valvoo tietokoneen ajoa.

Tietokoneella tehtävät työt

On olemassa paljon töitä, joita ihminen voi tehdä tietokoneella. Mutta eikö tietokone voisi tehdä nämä työt itse? Niinpä. Esimerkiksi oikoluku voidaan tulevaisuudessa hoitaa täysin tietokoneen avulla. Nykyään tekstien lukemiseen tarvitaan inhimillistä silmää, jotta teksti olisi mahdollisimman luonnollista ja lukijaystävällistä. Ihminen saattaa käyttää kirjoituksessaan paljon slangisanoja tai erityisiä puhekielessä käytettyjä ilmaisuja, joita tietokone ei tunnista. Mutta kuten kaikkea muutakin tietokoneisiin liittyvää teknologiaa, myös tätä kehitetään, tavoitteena niin tehokas oikolukuohjelma, ettei ihmistä tarvita. Tässä muutama ammatti, jotka voidaan tulevaisuudessa korvata koneilla. Koneet eivät kuitenkaan toivottavasti ole korvaamassa ihmistä kokonaan, vaikka se monissa ammateissa jo onnistuisikin. Ihmisen lämpö ja ystävällisyys ei kuitenkaan ole korvattavissa koskaan. Koneista on kuitenkin hyvä apu.