Maailman vanhimmat ammatit
Visci

Maailman vanhimmat ammatit

Olemme kaikki varmasti kuulleet sen tietyn vitsin, että maailman vanhin ammatti on mikä muukaan kuin prostituoitu. Sitäkin ammattia on luonnollisesti harjoitettu iät ja ajat kaikkialla maailmassa. Jopa Italian muinaisessa kaupungissa Pompejissa voi päästä tänäkin päivänä katsomaan, miltä muinaisitalian bordellit näyttivät.

Tämä vitsi sivuun, maailmassa on paljon ammatteja, jotka ovat olleet olemassa jo paljon ennen prostituutiota. Teimme pienen listan ammateista, jotka ovat olleet toiminnassa, niin sanoen, jo aikojen alusta. Kaikki nämä ammatit ovat vieläkin olemassa, jokseenkin työnkuva saattaa olla hieman eri näköinen ja kehittyneempi verratessa niiden alkutilanteisiin.

Työkaluseppä ja metsästäjä

Työkalusepät ovat olleet olemassa aina jostain noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten. Tämä voidaan päätellä siitä, että aikaisemmat työkalut, mitä olemme pystyneet löytämään, ovat noin 2,6 miljoonaa vuotta vanhoja. Vaikka sepät eivät välttämättä saaneet mitään palkkaa tai henkilökohtaista hyötyä työkalujen tekemisestä, muuta kuin tietenkin niiden käytön, ilman työkaluseppiä historia olisi muotoutunut todella eri suuntaan. Työkalujen keksiminen ja käyttäminen oli yksi oleellisin asia homo sapiensien, eli nykyihmisten kehittymisessä.

Nyt kun ihmiset ovat oppineet työkalujen käytön ja valmistamisen, metsästys kehittyi tämän jälkeen aivan uusille ulottuvuuksille. Keihäiden ja jousien kanssa metsästyksestä tuli paljon helpompaa ja tuotteliaampaa. Löytyneistä jäännöksistä voimme päätellä, että metsästäjän ammatti on ollut olemassa jo noin 1,8 miljoonaa vuotta sitten. Jos vertaisimme metsästäjän työtä modernimpaan ammattiin niin lähimpänä löytäisimme teurastajan. Vaikka metsästäjä ei ole enää tänä päivänä ammatti, sitä harjoitetaan vieläkin ympäri maailmaa ja se on Suomessakin todella suosittu urheilulaji.

Tarinankertoja, taiteilija ja muusikko

Tarinankertoja, taiteilija ja muusikko
Tarinankertoja, taiteilija ja muusikko

Ihmisten kielen ja verbaalisen kommunikoinnin alkua on todella vaikea jäljittää tarkalleen tiettyyn vuoteen. Kuitenkin meillä on tiedossa, että moderni kieli kehittyi noin 200 000 vuotta sitten jossain päin Afrikkaa. Jo siitä lähtien, kun ihmiset ovat osanneet puhua, tarinoita on kerrottu eteenpäin. Tämä oli yksi helpoin tapa selittää ihmisille, mitä tapahtuu maailmassa, miksi kaikki tapahtuu ja ylipäätään välittää tietoa. Kaikki meillä suomessakin tietävät joitain satuja ja tarinoita mitä heille on kerrottu lapsena, jos lapsi on kysynyt miten esimerkiksi ukkonen ja salamat syntyvät. Lapselle on vaikea selittää oikeaa teoriaa tämän takana, joten monet vanhemmat sanoivatkin, että taivaassa olevat ihmiset ovat keilaamassa ja jos he saavat täyskaadon, salama on sen juhlistamista.

Olemme löytäneet muinaisia kalliomaalauksia ympäri maailmaa. Vanhimmat kalliomaalaukset löytyvät kuitenkin Espanjasta, Cáceresin kaupungista. Tämä saattoi olla sen ajan ihmisille tapa dokumentoida jokapäiväistä elämää, tai välittää viestejä toisille heimoille kuvien avulla. Tutkijat ovat varmoja, että taidetta on tehty myös ennen luolamaalauksia, mutta ne eivät ole vain säilyneet meille asti tutkittavaksi. Taide on kehittynyt huimasti vuosien saatossa. Nykypäivänä taidetta voi olla mitä vain maalauksista veistoksiin ja teipillä seinään kiinnitetty banaaniin. Vaikka taiteilijan ura saattaa olla rahallisesti hieman vaikeaa ainakin alussa, silti meillä on ilo seurata mahtavia ja lahjakkaita taiteilijoita ympäri maailmaa internetin välityksellä.

Luultavasti ihmiset ovat tehneet musiikkia jo kauan ennen, kuin me pystymme sitä jäljittämään. Vaikka soittimia ei välttämättä ole ollut vielä, mahdollisesti laulu on kuitenkin ollut olemassa jo kauan ennen ensimmäisiä instrumentteja. Vanhimmat soittimet, mitä olemme pystyneet löytämään, ovat peräisin saksasta ja ovat noin 43,000 vuotta vanhoja. Luista kaiverretut huilut ovat toimineet historian saatossa viihdykkeinä pitkän aikaa. Nykypäivänä muusikot tienaavat järjettömän paljon rahaa ja ovatkin yksiä arvostetuimpia ja ihailluimpia ihmisiä ympäri maailmaa.