Miten teknologia tulee kehittymään vuoden 2021 aikana
Visci

Miten teknologia tulee kehittymään vuoden 2021 aikana

Tiedämme sen, että teknologia kehittyy koko ajan hurjaa vauhtia ja saamme usein lukea uusista keksinnöistä. Vaikka kyseessä ei olisikaan uusi keksintö, silti uusia ominaisuuksia ja parannuksia tehdään jo olemassa oleviin laitteisiin. Älypuhelimet ovat tietenkin yksi niistä asioista, jotka kehittyvät koko ajan. Kuluttajat ovat vuosi vuodelta tietoisempia valinnoistaan ja se näkyy myös yrityset kehityksessä. Jokainen yritys haluaa, että heidän tuotteensa on se halutuin ja parhain vaihtoehto markkinoilla ja tämän eteen kehitystä täytyy jatkaa. Mutta älypuhelimet eivät tietenkään ole ainoa asia, jota tarvitsemme ja jota pitää kehittää. Monet kodinkoneet, kulkuneuvot ja netissä olevat asiat kokevat muutoskia ja niiden perässä pysyminen ei yhdeltä ihmiseltä onnistu. Vuosi 2021 tuo varmasti mukanaan aivan uusia asioita, joten kerromme tässä hieman siitä, mitä voit odottaa tulevalta vuodelta.

Sähköautot ja älypuhelimet

Sähköautot ovat olleet puheenaiheena jo hetken aikaa, mutta ne eivät ole vielä onnistuneet syrjäyttämään tavallisia versioita. Ne kuitenkin kehittyvät koko ajan paremmiksi ja moni autojen valmistaja onkin jo ilmoittanut uusia malleja, joita julkaistaan vuoden 2021 aikana. Näissä malleissa on otettu huomioon tietysti se, että akku kestäisi mahdollisimman pitkään käyttöä. Se on tietysti suurin huolenaihe, joka autonomistajilla on tähän asti ollut. Monet yritykset kehittävät uusia akkuja, joiden lataaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja ne myös antaisivat parhaan mahdollisen tehon kulkemiseen. Varsinkin Suomessa akun tulee myös kestää kylmää säätä ja tällä hetkellä akkujen lataamiseen on mahdollisuuksia erittäin rajatusti. Tulemme varmasti pian näkemään, että sähköautot pystyvät täysin samaan kuin jo tuntemamme autot.

Kuten aiemmin mainitsimme, älypuhelimet ovat kokeneet monia muutoksia vuosien varrella. Ei siis ole ihme, että myös vuodelle 2021 on luvattu monia uutuuksia, jotka kiinnostavat kuluttajia. Yksi kiinnostavin uutuus tulee LG -nimiseltä valmistajalta, joka on luvannut tuoda markkonoille puhelimen, jossa on rullattava näyttö. Olemme jo aiemmin nähneet puhelimia, joissa näytön saa taitettua kahtia, mutta rullattavuus on aivan uusi asia, jota moni ei varmaan ole ehtinyt edes toivoa vielä. Odotamme siis innolla, milloin nämä älypuhelimet saapuvat Suomeen ja pääsemme kokemaan aivan uudenlaisen kokemuksen niiden kanssa.

Verkkoyhteydet

Verkkoyhteydet

Oletko ehtinyt jo saada itsellesi 5G-verkkoyhteyden? Se on alkanut vasta viimeisen vuoden aikana yleistyä Suomessa, mutta tällä hetkellä kehitetään jo 6G-verkkoa. Sen on tarkoitus olla tietysti nopeampi kuin aiemmat verkkoyhteydet, mutta sen valmistumiseen voi silti mennä vielä vuosia. Kuluttajille se saattaa olla tarjolla vasta noin 10 vuoden kuluttua. Sen ominaisuuksista tiedetään jo hieman ja sen nopeuden luvataan olevan terabittitasoa, sen verkkoviiveen tulisi olla pienempi ja lähetystaajuuden suurempi.

Suomessa on oikeastaan oma tutkimus 6G-verkon kehitykselle ja tätä hanketta kutsutaan 6G Flagship -ohjelmaksi. Tämä ohjelma on Oulun yliopiston oma, mutta samaan aikaan käynnissä on myös toinen hanke, jonka tarkoitus on tutkia verkon kehitystä. 6g-Fuwiri -tutkimusympäristössä yhteistyötä tekevät Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Kuten aiemmin mainitsimme, 6G-verkon nopeuden luvataan tällä hetkellä olevan terabittitason vertaista. Nähtäväksi kuitenkin jää, yltääkö se tähän tasoon asti vai saammeko nopeamman, mutta gigabittitasoa olevan verkkoyhteyden. On sanomattakin selvää, että nopeat yhteydet tuovat paljon helpostusta työelämään ja yritysten toimintaa voidaan kehittää entistäkin paremmin. Vielä ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan 6G-verkkoa, sillä alustavan suunnitelman mukaan kuluttajat voivat päästä siihen käsiksi vasta vuonna 2028. On kuitenkin hyvä tietää, että sen kehitys on lähtenyt käyntiin ja vuoden 2021 aikana näemme varmasti parannuksia 5G-verkossa ja kuulemme mahdollisesti uutisia tulevasta.