Visci

Parhaat kamerat 360-kuvaamiseen

360-kamerassa on useita eri suuntiin samaan aikaan kuvaavia videokameroita, joiden kuvat yhdistetään heti kamerassa tai erillisessä jälkikäsittelyohjelmistossa kuvaamisen jälkeen yhtenäiseksi videoksi. 360-videoita katsellessa todentuntuisin vaikutelma syntyy, kun videota katsellaan virtuaalilaseilla. Varsinkin, jos materiaali on kuvattu 3D-kameralla, jolloin se nähdään virtuaalilaseilla kolmiulotteisena. 360-videoita voi katsella myös mobiililaitteella muun muassa Facebookista tai Youtubesta. Tällöin videon kuvakulmaa voi käännellä mobiililaitetta kääntelemällä.

Kuvaaminen

Ammattilaistason 360-kamerat kuvaavat aina kokonaisen kuvan kerrallaan kameran kuvasensorille. Jokainen kameran kuvasensoreista toimii tarkalleen samanaikaisesti synkronoituna. Tällaista suljinta kutsutaan ”global shutteriksi”. Edullisemmissa kameroissa suljin pyyhkäisee kuvan yli, jolloin kaikki kuvan osat eivät tallennu täysin samanaikaisesti. Tätä suljintyyppiä kutsutaan ”rolling shutteriksi”. Tämä ei aiheuta kuvien yhdistämisessä niin paljoa ongelmia, jos kamera pysyy paikoillaan ja tärisemättä, eikä kuvassa ole paljoa liikettä.

Ammattikäyttöön suunnitellut kamerat

Nokia julkaisi Nokia OZO -niminen 360-kameran heinäkuussa 2015 ja ryhtyi markkinoimaan sitä 40 000 euron hintaan maailman parhaana 360-virtuaalitodellisuuskamerana. Kamerassa on kahdeksan kuvasensoria ja kahdeksan mikrofonia, ja sillä pystyy kuvaamaan 3D 360 -videota. Kameran kuvatarkkuus on 8k x 4k ja kuvataajuus 30 kuvaa sekunnissa. Nykyisin markkinoilla olevat virtuaalilasit eivät kykene toistamaan kyseistä kuvatarkkuutta. OZO poikkeaa monista muista markkinoilla olevista kameroista sen suhteen, että sen kuvaamaa materiaalia pystyy esikatselemaan reaaliajassa, mikä antaa ohjaajalle enemmän mahdollisuuksia. Myös suora 360-livestriimaaminen onnistuu kyseisellä kameralla. Muun muassa Disney on käyttänyt Nokia OZO -kameroita. Lokakuussa 2017 Nokia ilmoitti luopuvansa Nokia OZO -kameran kehityshankkeesta VR-markkinoiden odotettua hitaamman kehityksen vuoksi.

Ammattikäyttöön suunnitellut kamerat

Lytro Immerge on markkinoille tulossa oleva ammattilaiskäyttöön suunnattu VR-kamerajärjestelmä, jonka on tarkoitus olla ensimmäinen light field -tekniikkaa hyödyntävä kamera. Normaalissa 360-kuvassa laseilla katsottaessa ongelmana on, että katsoja ei voi liikuttaa päätään luonnollisesti näkemässään katselutilassa, vaan katselupiste pysyy aina samana. Lytro Immergen on tarkoitus kuvat ympäristöä viidessä eri osassa, minkä ansiosta katseluympäristöön saadaan enemmän syvyyttä. Light field -teknologian ansiosta kamera tallentaa kerralla suuremman tilan, jonka sisällä katsoja voi liikuttaa päätään luonnollisen tuntuisesti.

Immergen tarkkoja teknisiä ominaisuuksia tai julkistamisajankohtaa ei ole kerrottu, mutta kamera tulee olemaan kooltaan erittäin suuri ja sen hinta luultavasti satoja tuhansia euroja.

GoPro-pohjaiset laitteistot

Tällä hetkellä yksi yleisimmistä tavoista tuottaa laadukasta 360-videota ovat GoPro-pohjaiset kameralaitteistot. GoProlla on oma kuuden kameran käyttöön luotu Omni-kehikko. GoPro-kameroiden etuna on niiden hyvä laatu (mahdollista kuvata 4k-videota 60 kuvaa sekunnissa) ja kyky tahdistaa kaikki kamerat ja kameroiden kennot toimimaan yhden kameran lailla. GoPro-kameroilla on kuvattu myös 3D 360 -videota, mutta siitä saadun kuvamateriaalin käsitteleminen on niin työlästä, että kaksiulotteinen 360-kuvaus on tällä järjestelmällä yleisempää. Kaksiulotteisenkin kuvan jälkikäsittely on paljon aikaa ja vaivaa vievää työtä. Käytettävissä olevia ohjelmistoja tähän ovat muuan muassa VideoStitch, PTGui ja Kolor.

Edulliset Facebook- tai Youtube-kamerat

Yksi hinta-laatusuhteeltaan parhaina pidetyistä nykyisistä 360-kameroista on Insta360 One. Siinä on molemmin puolin 180 asteen linssi, joiden kuvaama materiaali yhdistetään 360-kuvaksi mobiililaitteella. Puhelimeen yhdistettynä laitteella voi kuvata suoria 360 asteen lähetyksiä vaikkapa Facebookiin tai Youtubeen. Kameran tarkkuus videokuvauksessa on 3480 x 1920 pikseliä ja kuvausnopeus 30 kuvaa sekunnissa.

Edulliset Facebook- tai Youtube-kamerat

Kameralla voi kuvata myös toimintakameratyyppisesti esimerkiksi kypäräkiinnityksellä, jolloin jälkikäsittelyssä on mahdollista rajata haluamansa alue jälkikäteen videoklipin luomista varten. Insta360 Onessa on myös Bullet time -tila, jossa kameraa pyöritetään narussa kuvaajan pään yläpuolella, mikä mahdollistaa Matrix-elokuvasta tutun kameranpyörähdystehosteen luomisen. Laitteiston ohjelmisto osaa poistaa narun valmiista leikkeestä.