Visci

Tekoälyn tulevaisuuden uhkakuvat

Tekoälystä on puhuttu vuosikymmeniä ja aihe on ollut esillä fiktiivisessä tieteiskirjallisuudessa ja elokuvissa pitkään. Viime vuosina tekoälyn kehityksessä ollaan kuitenkin otettua entistä nopeampia ja suurempia askeleita todellisessakin maailmassa. Elokuvien käsikirjoittajat ja kirjailijat maalailevat usein hyvinkin korkealentoisia kuvia tekoälyn mahdollisesta tulevaisuudesta ja tuovat esille myös merkittäviä moraalisia kysymyksiä, joita ihmiskunnan ei ole koskaan aiemmin tarvinnut miettiä. Miten tekoälyn kehitystä ja itse tekoälyä voidaan ja saadaan rajoittaa? Muuttuuko ihmisyyden määritelmä joskus tulevaisuudessa, jos tekoälylle kehittyy tietoisuus itsestään?

Tieteiskirjailija Isaac Asimov loi roboteille tarkoitetun moraalisäännöstön, jotka esiteltiin vuonna 1942 hänen kirjoittamassaan novellissa ”Runaround”. Säännöt oli luotu kuitenkin jo aiemmin ja niihin on sittemmin tehty muutoksia ja lisäyksin niin Asimovin kuin muidenkin hänen säännöstöään lainanneiden kirjailijoiden osalta. Fiktiivisen ”Robotiikan käsikirjan” mukaan robotiikan kolme pääsääntöä eli Asimovin lait ovat:

  1. Robotti ei saa vahingoittaa ihmistä tai aiheuttaa tämän vahingoittumista laiminlyönnin seurauksena.
  2. Robotin täytyy noudattaa ihmisen antamia käskyjä, elleivät ne ole ristiriidassa ensimmäisen säännön kanssa.
  3. Robotin täytyy suojella itsensä olemassaoloa, ellei tämä ole ristiriidassa ensimmäisen ja/tai toisen säännön kanssa.

Nämä säännöt luotiin jo kauan ennen kuin nykyisen kaltaisista roboteista voitiin edes haaveilla, mutta niihin viitataan silti yhä usein tieteiskirjallisuudessa. Robotiikan ja tekoälyn kehittämiseen ei kuitenkaan todellisuudessa ole vielä luotu tämän kaltaista yleispitävää säännöstöä. Euroopan parlamentti otti ensimmäisen kerran asian esille vuoden 2017 tammikuussa, jolloin lakiasiain komissio esitti EU:n kattavien robotiikan ja tekoälyn hyödyntämiseen ja turvallisuuteen liittyvien säännösten luomista. Tarkoituksena on luoda robotiikkaan ja tekoälyyn keskittyvä virasto ja robotiikan sosiaalisten ja ympäristövaikutuksellisten vastuiden sääntelyyn tarkoitettu eettinen säännöstö.

Tekoälyn tulevaisuuden uhkakuvat

Mitä asiantuntijat sanovat aiheesta

Microsoftin pääjohtaja Satya Nadella varoitti ohjelmistokehittäjiä tekoälyn mahdollisista uhkakuvista Yhdysvaltain Seattlessa Microsoft Build -kehittäjäkonferenssissa vuoden 2017 keväällä. Hänen mukaan teknologialla voi olla odottamattomia seurauksia, ja että on täysin ihmisistä ja ohjelmistokehittäjistä itsestään kiinni, että George Orwellin tai Aldous Huxleyn kirjojen mukaiset synkät dystopiat eivät toteudu. Microsoftin parhaillaan kehittämät tekoälysovellukset tarjoavat hyötyjä turvallisuuden ja lääketieteen puolella, mutta eri tavalla käytettynä samat sovellukset soveltuvat myös helposti ihmisten tehokkaaseen tarkkailemiseen.

Elon Musk, muun muassa sähköautovalmistaja Teslan johtajana tunnetuksi tullut kanadalais-yhdysvaltalainen sijoittaja ja keksijä, on puhunut tekoälyn riskeistä useaan otteeseen julkisuudessa. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi syksyllä 2017 ensimmäisenä parhaan tekoälyn kehittävän maan hallitsevan koko maailmaa. 46-vuotias miljardööri Musk osoitti pian tämän jälkeen Twitterissä huolensa tilanteesta ja epäili kilpailun tekoälyn kehittämisestä johtavan tulevaisuudessa todennäköisesti kolmanteen maailmansotaan. Putin kuitenkin kertoi, ettei Venäjä pyri kehittämään tekoälyä yksin, vaan toimii yhdessä jakaen tietotaitoaan muiden maiden kanssa, koska tekoälyn vain yhden valtion hallussa olisi vaarallista.

Elon Musk

Maailman vaikutusvaltaisimpiin tiedemiehiin kuuluva Stephen Hawking on varoittanut tekoälyn kehittämisen vaaroista ja uhkakuvista useasti. Hawking kertoi vuonna 2016 Cambridgen yliopiston tekoälykeskuksen avajaispuheessa, että hän uskoo tekoälyn saavuttavan jossain vaiheessa tason, jossa sitä voi pitää omana elämänmuotonaan. Hawkingin mukaan tietokoneaivot eivät poikkea merkittävästi ihmisten biologisista aivoista, jolloin tekoäly voi emuloida ihmisen älykkyyttä ja jopa ylittää sen, jolloin tekoäly kykenee suoriutumaan ihmistä paremmin ja syrjäyttää lopulta ihmiset täydellisesti. Uhkakuvien lisäksi tekoäly tuo mukanaan kuitenkin valtavan suuret positiiviset mahdollisuudet. Hawking uskookin, että tekoälystä voi tulla jopa ihmiskunnan historian suurin ja merkittävin yksittäinen keksintö, joka tuo uuden teknologisen vallankumouksen, jonka myötä voimme kenties korjata planeetalle aiheutuneita vaurioita ja poistaa planeetalta taudit ja köyhyyden.